Steden en plaatsten

Vanaf uw vakantiehuis in Murol kunt u verschillende leuke plaatsen en steden bezichtigen.

Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand ligt aan de voet van de indrukwekkende Puy de Dôme, heeft het feestelijke karakter van een regionale hoofdstad. Steden die binnen de tijdruimte van een bezoek de vitaliteit van een grote stad en de mogelijkheid om een frisse neus te halen aanbieden, zijn zeldzaam. In Clermont-Ferrand kunt u terecht voor alle uitstapjes, tochten of wandelingen naar de uitzonderlijke landschappen in de omgeving.

In de stad geven goede restaurants, drukke terrassen en winkelmogelijkheden kleur aan een wandeling in de historische kernen Clermont en Montferrand, op ontdekking naar het erfgoed, zoals de Basilique Notre-Dame-du Port (basiliek), een meesterwerk van de romaanse kunst dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat… In de gemeente liggen de spoorwegstations Clermont-Ferrand, Clermont-La Pardieu en Clermont-La Rotonde. Ten oosten van de stad, in de gemeente Aulnat, bevindt zich de Luchthaven Clermont-Ferrand Auvergne.

Bezienswaardigheden

  • Kathedraal Notre-Dame-de-l'Assomption (1284-1902) is helemaal opgetrokken in zwarte lavasteen (Volvic). Haar twee hoge, opvallende spitsen werden pas in de 19de eeuw door Viollet-le-Duc voltooid.
  • De basiliek Notre-Dame-du-Port is een perfect voorbeeld van 12de-eeuwse romaanse religieuze bouwkunst. Vooral de gerestaureerde kapitelen en het koor verdienen de aandacht. In 1998 werd de kerk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ze is helemaal in ere hersteld door een grondige restauratie (2006-2008).
  • De centraal gelegen en uitgestrekte place Jaude, helemaal gerenoveerd (2003-2005), wordt gedomineerd door Bartholdi's ruiterstandbeeld van Vercingetorix.
  • De middeleeuwse huizen van Montferrand.
  • Het Archeologisch museum Bargoin.

Besse Saint Anastaise (Besse en Chandesse)

één van de oudste stadjes in de Puy-de-Dôme. Het heeft kleine nauwe straatjes met leuke winkels met streekproducten, kleding. De vestingwerken en de oude middeleeuwse kerk. Heerlijke slagers, bakkertjes , restaurants, cafés en terrassen. Elke maandagochtend is hier een gezellige markt. Besse is zeker een bezoekje waard.

Kasteel in Puy-de-Dôme Rivier Streekproducten en markten

Saint Nectaire

Saint Nectaire is het eerstvolgende plaatsje dat u tegenkomt vanuit Murol en staat bekend om zijn kazen, zijn pittoreske uitstraling en er is een heerlijk thermaal zwembad. De Saint-Nectaire is een Franse kaas die geproduceerd wordt in Auvergne, in de departementen Cantal en Puy-de-Dôme.

De Saint-Nectaire kent al een zeer lange geschiedenis. In de Middeleeuwen werd de voorganger van de huidige kaas ("fromage de gléo") genoemd als betaalmiddel voor de boeren om hun pacht te betalen. Het was toen nog een kaas die op roggestro (gléo) rijpte.

De Saint-Nectaire was in de 16e eeuw een zeer geliefde kaas, maar bleef achter bij de ontwikkeling van de andere Franse kazen in de eeuwen daarna. Een nieuwe impuls kreeg de kaas door de Napoleonitische oorlogen. Soldaten die in Holland geweest waren, kwamen met nieuwe ideeën voor de kaasproductie. Een afvaardiging van de kaasmakers uit Auvergne ging op bezoek in Holland en in de jaren erna tot 1850 werd de kaasproductie verbeterd op basis van de nieuwe ideeën.

De kaas werd op het boerenbedrijf zelf geproduceerd, de geïsoleerde ligging van de boerderijen en dorpjes in het bergachtige gebied maakten dat de kaas niet erg wijd verspreid raakt. De leegloop van het platteland maakte dat in de eerste helft van de 20e eeuw de productie terugliep. Maar na de start van het werken aan de AOC-aanvraag voor de kaas (1955) is de kaas weer in de lift gekomen naar een niveau van ongeveer 5500 ton per jaar.

De Saint-Nectaire heeft sinds 1979 het AOC-keurmerk. De kaas mag uitsluitend gemaakt worden van de melk van één kudde koeien uit de AOC-bepaalde zone en de melk moet binnen de zone bewerkt worden tot kaas.

Saint-Nectaire departementen Cantal departementen Puy-de-Dôme

Issoire

In Issoire kunt u de Eglise Saint-Austremoine bewonderen, de meest versierde kerk van de Auvergne en een centrum dat aan de romaanse kunst gewijd is. De abdijkerk, één van de belangrijkste kerken van de Auvergne, werd gerenoveerd in de 19de eeuw, met inachtneming van het eenvoudige karakter van de romaanse kunst die Issoire heeft kunnen bewaren. En ter ontspanning kunt u in de Tour de l’Horloge (klokkentoren) aan de hand van een scenografisch museum kennismaken met de renaissancegeschiedenis van Issoire.

En nog vele andere leuke plaatsjes en steden om naartoe te gaan. Alleen al het rondrijden in uw auto of fiets is adembenemend.

Eglise Saint-Austremoine Issoire Tour de l’Horloge (klokkentoren)

Links bij steden en plaatsen

  • www.NaamWebsite.com (Informatie / uitleg / tip over de link)
  • www.NaamWebsite.com (Informatie / uitleg / tip over de link)

Vragen, contact en meer informatie?

Adres
Vakantiehuis Auvergne
Place du Pont
63790 Murol

Contact
Eugen and Patricia de Jong
La-Bastide
87500 Coussac-Bonneval
Haute Vienne, France
Phone 0033 (0) 555 755 568
Mobile 0033 (0) 610 093 019
e-mail info@vakantiehuisauvergnefrankrijk.nl

Vakantiehuizen

Zoekt je een rustiek vakantiehuis in Murol in de kindvriendelijke omgeving van de Auvergne of op het kleinschalig vakantiedomein in de Haute Vienne, dan ben je bij ons op het juiste adres.

Online reserveren

Is de week dat u op vakantie wilt nog vrij? Kijk in de beschikbaarheids kalender en u kunt gelijk online reserveren. Wij proberen binnen 24 de reservering te bevestigen dan wel u vraag te beantwoorden. In het voor- en naseizoen kunt u al met een minimum van 3 nachten (vanaf 90.- euro) reserveren.

Het weer

De weersverwachtingen in Murol voor vandaag zijn.

Wilt u meerdaagse vooruitzichten?

Facebook

De facebook pagina’s Vakantiehuis-Auvergne-Frankrijk-in-Murol en vakantiehuizen Frankrijk geeft je informatie en reviews over het vakantiehuis Auvergne en de vakantiehuizen op La-Bastide.

Like onze pagina’s en maak kans op een gratis verblijf in één van onze vakantiehuizen.

Pinterest

Je kan alle foto's van onze website pinnen met Pinterest!

Gratis WIFI

Zowel in het huis als buiten op het terras beschikt u over gratis WIFI.

Vroegboekkorting

Het huis Auvergne is dit jaar nieuw in de verhuur, hieraan hebben we een leuke vroegboekkorting gekoppeld. Boekt u voor .......

Lastminute

Om een optimale verhuur te krijgen hebben wij soms een last-minute prijs. Wilt u snel op vakantie. Kijk of vakantiehuis Auvergne nog vrij is.